Translate
16. aug. 2015
Syltet småløk
500 gr småløk
5 dl eddik, hvit
1.5 dl olienolje
75 gr sukker
25 gr salt
5 pepperkorn
2-3 nellikspirer
Ha løken oppi kokende saltet vann, kok i 3 min. La de renne godt av seg og rens de.
Ha de andre ingrediensene oppi en kjele, kok opp og rør slik at sukkeret løser seg opp. Tilsett løken og la det koke i 10 min.
Ha en glasskrukke i kokende vann, når løken er klar heller du alt over i en glasset og skrur igjen. La det kjøle seg ned før du setter i kjøleskapet. Etter en måned er de klar til servering.
11. aug. 2015
Ketchup nesten som Heinz
Så langt den beste ketchupen vi har laget.
400 gr tomater, Mutti på flaske
1 dl Hvitvinseddik
0.25 dl vann
2 ss Sukker
1 ts salt
1.5 ts sennepspulver
1/2 ts Hvitløkspulver
1/2 ts Løkpulver
1 dl Hvitvinseddik
0.25 dl vann
2 ss Sukker
1 ts salt
1.5 ts sennepspulver
1/2 ts Hvitløkspulver
1/2 ts Løkpulver
Ha alle ingrediensene oppi en gryte og la det putre ca 1 time.
3. aug. 2015
Thaikyllingsalat
Til 2 personer
1/2 chili, finhakket
1 ss kvernet pepper
1 ts salt
Kyllingbryst, 300 gr
1/2 isbergsalat, strimlet
1 rød paprika, strimlet
8 basilikumblader
8 korianderblader
1 ss kvernet pepper
1 ts salt
Kyllingbryst, 300 gr
1/2 isbergsalat, strimlet
1 rød paprika, strimlet
8 basilikumblader
8 korianderblader
Dressing
Saften av 1 lime
2 ss fish sauce, el 1 ss Soya saus og 1 ss Worcestershiresaus
1 ss Peanøtter, finhakket
1/2 ss Sukker
1/2 ss Ingefær, finhakket el 1 ts pulver
1/2 ts Hvitløk, finhakket
Saften av 1 lime
2 ss fish sauce, el 1 ss Soya saus og 1 ss Worcestershiresaus
1 ss Peanøtter, finhakket
1/2 ss Sukker
1/2 ss Ingefær, finhakket el 1 ts pulver
1/2 ts Hvitløk, finhakket
Bland alle ingrediensene til dressingen, sett til side.
Bland finhakket chili, pepper og salt, rør godt. Gni inn kyllingbryst med blandingen. Stek det på sterk varme (8-10 min på hver side)
Bland salat, paprika og urter i en stor bolle. Skjær kyllingen i strimler og ha dem i salatbollen. Rør i dressingen og hel over ca halvparten, resten serverer du sammen med salaten.
Oppskriften er basert på en fra kokeboken "Grilling fra kotelett til mango"
11. juli 2015
Mojo - mangosalsa
Til 2 personer
1 moden mango, skåret i terninger
1 dl olivenolje
2 ss hvitvinseddik
saften av 1 lime
4 ss grovhakket koriander
2 finhakket chili
1 fedd hvitløk, finhakket
Grovt salt og nykvernet pepper etter smak.
Bland alle ingrediensene sammen. Passer like godt til grillmat som tex-mex.
Oppskriften kommer fra boken "Gilling - fra kotelett til mango"
10. juli 2015
Dressing av blåmuggost
25 gr blåmuggost
0.25 dl majones
0.5 dl rømme
1/2 hvitløksfedd
1 ts olje
1/2 ts worchestershiresaus
salt og pepper
Ha alle ingrediensene i en bolle og kjør sammen med en stavmikser.
Oppskriften er basert på Munchies sin som ble lagt ut på Osloby sine sider.
9. juli 2015
Laks med sommerkål, smørsaus og poteter
Til 2 personer
1 sommerkål
450 gr laks
350 gr poteter
salt og sitronpepper
2 ss smør
1 dl hvitvin
0.5 dl fløte
1 stk sjalottløk
Del laksestykkene i 4 stykker.
Fjern de aller ytterste bladene på kålen. Del kålen i fire og fjern den tykke stilken. Kålen dampes i ca 20 min.
Kok vin og sjalottløk inn til ca. 1 / 3 av mengden, tilsett fløte og la det koke et snaut minutt. Skjær kaldt smør i små terninger og pisk smørterningene inn i sausen litt etter litt. Pass på å vispe hele tiden og hold sausen rett under kokepunktet. Sausen må ikke koke, da kan den skille seg. Smak til med salt og pepper.
Varm en stor panne. Krydre lakseskivene med salt og sitronpepper. Stek skivene i varm panne, 2-3 min på hver side.
Server sammen med nypoteter.
Oppskriften er basert på denne fra godt.no
5. juli 2015
Rabarbradrøm alla Nina
6 personer
4 eggehviter
1/2 ts salt
150 gr sukker
1.5 ts maizenna, siktet
1 ts hvitvinseddik
250 gr rabarbra
Sukker
200 gr kremfløte
Skal stekes først i 5 min på 200 grader, så i 50 på 100 grader, over/undervarme
Start med å piske eggehvitene sammen med litt salt (TM: 2-3 min / hastighet 3), til de danner et mykt skum.
Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne (hastighet 4). Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir blandingen kornete.
Vend inn siktet maizena og eddik med en skje.
Tegn opp to ovale mønster på et bakepapir og fordel massen utover. Blir topp og bunn på kaken.
Skru av ovnen og la kakebunnen stå i stekeovnen til den er avkjølt, natten over.
Lag rabarbrasyltetøy, kok opp rabarbra og sukker. Avkjøl når det har fått en fin tykk konsistens.
Pisk kremfløte sammen med litt sukker og bland dette inn i det avkjølte syltetøyet.
Legg ett av marengslokkene på et fat el frysefolie. Fordel rabarbrablandingen på bunnen, og legg det andre lokket oppå. Frys deretter i et par timer. Hvis du fryser den helt må du beregne litt tinetid før du serverer. Stør over litt sjokolade eller et eller annet pynt.
4. juli 2015
Ølkylling servert i tortilla
Til 2-3 personer
1 kg kylling
1 sitron
1 liten boks med øl
Saltlake (1/2 dl salt, 1 liter vann 1/3 dl sukker)
1 dl rømme
4 ss limesaft
1/2 ts salt
Mango
Paprika
Tomater
1/2 rødløk
Salat
Legg kyllingen i saltlake, 12 timer. Når du skal grille tar du kyllingen ut av laken og tørker den godt. Trykk inn en sitron og rosmarin kvaster i kyllingen. Hell ut halvparten av ølen, og tre kyllingen på.
Sett kyllingen på grillen, kullet skal kun være på siden, indirekte grilling.
Grilles på 175-200 gr i 1 time. Vi hadde i tillegg en røykboks oppi, noe vi syntes ga en veldig god smak.
Server sammen med tortilla, mango, paprika, tomat, salat, rødløk og dressing.
3. juli 2015
No-knead pizzadeig
500 gram tipo 00 mel
1 gram tørrgjær
16 gram fint salt
350 gram vann
Bland alle de tørre ingrediensene sammen i en stor bolle, deretter blander du inn vannet. Bland godt med en slikepott. Ha plastfolie over og sett en lun plass i ca 18 timer.
Del deigen i 4 like deler. Gjør dette for hver del: start med høyre side av deigen og trekk det mot midten; deretter gjøre du det samme med venstre, deretter toppen, deretter bunnen. (Rekkefølgen betyr ikke noe) Form hver del til en rund deig og legg den med sømsiden ned. Deigen skal være klissete; hvis de er det, har du mer mel på.
Synes de har blitt litt klissete, så skal prøve med 300 gram vann neste gang.
Oppskriften kommer fra faren til no-knead brød, Jim Lahey.
21. juni 2015
Lasagna goes to Moussaka
300 g kjøttdeig
1 løk, finhakket
1 gulrot, raspet
5-6 ferske aroma sopp
1 boks hakkede tomater
2 ss tomatpuré
1 ts tørket basilikum
1 ts oregano
1 ts pepper
1 ts salt, smak til
1 skrelt squash, skjært i skiver med ostehøvel
1 skrelte auberginer, skjært i tynne skiver
Ostesaus
5 dl melk/fløte
4 ss hvetemel
6 ss raspet parmesan
3 tykke skiver hvitost (med ostehøvel)
1/2 ts pepper
1/2 - 1 ts salt, smak til
Mozzarella på toppen
Stek squash og aubergine i skiver i ovnen på 225 gr i ca 20 min. Ha de over på tørkepapir.
Brun kjøttdeigen ha deretter i løk og gulrot og stek
videre i et par minutter.
Tilsett tomatpuré la den putre litt i pannen før tomatene tilsettes. Ha oppi krydder og
aromasopp. La småkoke i ca 1/2 time.
Lag hvit saus ved å vispe melet og litt kald melk sammen før
du tilsetter resten av melka. Kok opp så det tykner, rør så det ikke brenner
seg. Tilsett ost og krydder.
Ha litt kjøttsaus i bunnen av en ganske høy form, legg
squash i et tett lag. Dekk med kjøttsaus, og deretter ostesaus. Fortsett med et
lag aubergine. Det siste laget skal være et lag med grønnsaker, evt. både
squash og aubergine.
Dekk toppen med resten av ostesausen og Mozzarella ost.
Stekes på 200 grader i 35-45 minutter og til osten er
gylden. Server litt godt brød til.
23. mai 2015
Potetsalat
ca 1.5 potet pr person (600 gr)
1/2 paprika
1/2 løk
1/2 chili
1.5 dl rømme
0.5 dl majones
4 skiver sylteagurk
1 ss sitronsaft
1 ss saft fra sylteagurk
Salt og pepper
1/2 paprika
1/2 løk
1/2 chili
1.5 dl rømme
0.5 dl majones
4 skiver sylteagurk
1 ss sitronsaft
1 ss saft fra sylteagurk
Salt og pepper
Skrell og del potetene i
terninger,kok de møre, ca 20 min. Ha de over i en sil og la de kjøle seg ned
litt.
Hakk paprika, løk og chili, ha
oppi en stor bolle.
Bland alle ingrediensene til
dressingen.
Bland alt sammen og server.
16. mai 2015
Karamelisert creme brulee på smokeren
4 porsjoner
120 gr kremfløte
120 gr helmelk
En vaniljestang
65 gr sukker
2 eggeplommer
1 egg
2 ts havsalt
Sukker, ekstra, for brûlée
Hell krem og melk i en gryte. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene, ha de i kremen.
Kok opp kremen, ta den tilside og legg lokk på. La dette trekke i 10 minutter.
I mellomtiden har du sukker i en mellomstor kjele. Skru varmen på høy (12-14) og stå og følg med nøye. Snurr litt rundt på gryten for å blande de smelta og usmelta områdene - skal ikke røres.
Når karamellen har fått en fin dyp gul farge og alt sukkeret er smeltet, slår du av varmen og heller i den varme fløte. Visp kontinuerlig, da blandingen vil starte å boble pga varmen, rør til kremen og karamellen er godt blandet.
Knekk eggene i en stor ildfast bolle og visp godt, gjerne med en stavmikser.
Hell karamellblandingen over eggene i en langsom og jevn strøm, mens eggene vispes kraftig.
Visp i havsalt, etter smak.
Gjør klar 4 porsjonsformer og hell blandingen oppi. Sett de på en aluminiumsbakke.
Skru på smokeren på 160 grader. Sett aluminiumsbakken på og hell varmt vann oppi slik at det dekker formene. La stå i ca 1 time.
Ta formene ut av vannbadet og la dem avkjøles til romtemperatur.
Like før servering, drysses et tynt lag med sukker, ca en teskje, jevnt over toppen og så karameliseres det med en blåselampe.
Avkjøl i noen minutter før sprengning inn i dem.
Oppskriften er basert på denne fra butterbaking
120 gr kremfløte
120 gr helmelk
En vaniljestang
65 gr sukker
2 eggeplommer
1 egg
2 ts havsalt
Sukker, ekstra, for brûlée
Hell krem og melk i en gryte. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene, ha de i kremen.
Kok opp kremen, ta den tilside og legg lokk på. La dette trekke i 10 minutter.
I mellomtiden har du sukker i en mellomstor kjele. Skru varmen på høy (12-14) og stå og følg med nøye. Snurr litt rundt på gryten for å blande de smelta og usmelta områdene - skal ikke røres.
Når karamellen har fått en fin dyp gul farge og alt sukkeret er smeltet, slår du av varmen og heller i den varme fløte. Visp kontinuerlig, da blandingen vil starte å boble pga varmen, rør til kremen og karamellen er godt blandet.
Knekk eggene i en stor ildfast bolle og visp godt, gjerne med en stavmikser.
Hell karamellblandingen over eggene i en langsom og jevn strøm, mens eggene vispes kraftig.
Visp i havsalt, etter smak.
Gjør klar 4 porsjonsformer og hell blandingen oppi. Sett de på en aluminiumsbakke.
Skru på smokeren på 160 grader. Sett aluminiumsbakken på og hell varmt vann oppi slik at det dekker formene. La stå i ca 1 time.
Ta formene ut av vannbadet og la dem avkjøles til romtemperatur.
Like før servering, drysses et tynt lag med sukker, ca en teskje, jevnt over toppen og så karameliseres det med en blåselampe.
Avkjøl i noen minutter før sprengning inn i dem.
Oppskriften er basert på denne fra butterbaking
Mangosalat
Til 2 personer
1 liten mango
2 ss koriander, hakket
1/2 rød chili
2 ss olivenolje
saften av en halv lime
salt og pepper
Skjær mangoen i biter.
Hakk korianderbladene og skjær chili i små biter.
Bland mango, koriander og chili med olivenolje og saften av lime.
Smak til med salt og pepper.
Oppskriften kommer fra godfisk.no
1 liten mango
2 ss koriander, hakket
1/2 rød chili
2 ss olivenolje
saften av en halv lime
salt og pepper
Skjær mangoen i biter.
Hakk korianderbladene og skjær chili i små biter.
Bland mango, koriander og chili med olivenolje og saften av lime.
Smak til med salt og pepper.
Oppskriften kommer fra godfisk.no
Laks på smokeren
Til 2 personer
650 gr laksefilet
0.4 dl olivenolje
0.1 dl epplecidereddik
1/2 ts hvitløk
1 ts sukker
1/2 ts salt
1⁄4 ts pepper
1 ss revet parmesan
Bland alle ingrediensene til dressingen. Legg laksen på en aluminumsbakke og pensle laksen godt med dressing før du har den på smokeren. Sett temperaturen på 160 gr, og legg laksen på. La den stå i 30 minutt.
Server med ris og mangosalat.
14. mai 2015
Coleslaw - beste så langt
1/4 kål
1 gulerot
1 liten løk
1 dl sukker
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1 dl majones
0.5 dl melk
0.5 dl smørmelk
2.5 ss sitronsaft
1.5 ss hvitvinseddik
Hakk kål, gulrot og løk. Jeg kjørte de hver for seg i thermomixen, hastighet 4 / 2-4 sek
Bland alle ingrediensene til dressingen, bland alt godt sammen i en bolle. La det stå i kjøleskap i minimum 2 timer før severing.
Oppskriften er basert på en fra myrecipes.com
Abonner på:
Innlegg (Atom)