2,5 dl vann
0,25 ts salt
100 g smør
150 g hvetemel
4 stk egg
Kremfyll
4.25 dl melk, matfløte
1 vaniljestang
110 g eggeplomme
110 gr sukker, kjørt i stavmikser
43.75 gr maismel
43.75 gr smør
Mål og vei opp alle ingrediensene nøyaktig.
Smør et stekebrett med smør og dryss med litt hvetemel, eller dekk med bakepapir, fest bakepapiret med litt fett under.
Kok opp vannet under lokk. Tilsett salt og smør og smelt i det kokende vannet.
Hell alt hvetemelet i vannet på engang, under stadig omrøring. Rør godt til det blir en jevn klump og slipper kasserollen.
Kasserollen skal stå på middels varme.
Når deigen er rørt godt sammen, "svi" deigen på alle kanter i ca 1 min ved sterk varme. (Uten at deigen skal ta farge.)
Ha deigen over i en kald bolle, rør inn eggene ett av gangen. Tilsett ikke neste egg før det første er rørt helt inn.
Fyll røren i en sprøytepose med en stor stjerneformet spiss. Sprøyt røren ut som store roser på stekebrettet. Eller sett røren i topper på stekebrettet ved hjelp av to skjeer.
Vannbakkels kan lages store eller små - "valnøttstore" (profiteroles).
Ikke sett de for tett på stekebrettet. Stek kakene i varm ovn 200 ºC, på nederste rille i 25-30 min for store og 10-15 min for små. Kakene skal slutte å "svette".
Vannbakkelsene skal være faste og lette når de er ferdig stekt. Stekeovnsdøren bør ikke åpnes under stekingen. Når vannbakkelsene er ferdig stekt la de stå litt i stekeovn med åpen dør før de tas ut. Avkjøl kakene på rist.
Kremfyll
Rør melk, vaniljestang og frø i en gryte over middels varme til den nesten koker. Ta bort fra varmen og kast vaniljestangen.
I mellomtiden vispes eggeplommene, sukker og maismel i en bolle til den er tykk. Deretter vispes halvparten av den varme melken i eggedosisen. Ha eggedosisen tilbakei den resterende blandingen. Visp over middels varme til vaniljesausen koker og tykner.
Når blandingen er avkjølt til 55 ° C, røres smøret inn til det er helt. Dekk overflaten av kremen med litt plastfolie for å hindre snerk. Avkjøles helt.
Ha den avkjølte kremen i en sprøytepose med en 5-8mm dyse. Lag ett lite hull i bunnen av hver vannbakkels og fyll med kremen.
Kakene kan drysses med melis eller glaseres med melis eller sjokoladeglasur.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar