Disse rundstykkene er “eltefrie”, det vil si at deigen røres
raskt sammen, heves leeeenge og bearbeides minimalt før de stekes. De blir
luftige med sprø skorpe, og er selvsagt også kjempegode på smak. Oppskrifter på
andre eltefrie brød finner du her.
Til 8-10 rundstykker:
3 dl kaldt vann
5 gram fersk gjær (eller 1 /2 ts tørrgjær)
150 gram sammalt rug, finmalt
240 gram hvetemel
1 ts salt
1 ss honning
solsikkekjerner
Rør ut gjæren i vannet, og tilsett deretter alle
ingrediensene med unntak av solsikkekjernene. Rør deigen raskt sammen med en
sleiv eller lignende. Deigen skal være klissete, men ikke renne utover. Kle
bollen med plast eller sett på lokk, og la deigen heve i romtemperatur over
natten (ca 8 timer eller lengre).
Strø godt med mel på bakebordet og skrap ut deigen. Brett alle hjørnene inn mot midten minst en gang. La den hvile i ca 1 time.
Sett samtidig ovnen på 275 grader
og sett et bakebrett i ovnen. Rundstykkene blir best om de stekes på en
stekeplate (eller bakestein) som allerede er oppvarmet.
Lag en deigpølse og del den i 8-10 omtrent like store biter. Sett
rundstykkene på det oppvarmede brettet og sett brettet umiddelbart inn i ovnen
igjen. Senk temperaturen til 250 grader og stek rundstykkene i 11-13 minutter,
til de er gjennomstekte. Avkjøl rundstykkene på rist.
Rundstykker du får til overs kan du fint putte i fryseren.
La rundstykkene tine og varm dem deretter i ovnen ved 200 grader varmluft i ca
3-4 minutter, så er de som nybakte igjen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar