Mating av moren
Bør skje minst en gang i uken ved oppbevaring i kjølskap, eller hver dag ved oppbevaring i romtemperatur.
ex.
x gr 200 gr surdeig
x gr 200 gr mel
1/2 x gr 100 gr vann
Mix i kjøkkenmaskin til god konsistens (som play doh) og la den stå minst 4 timer for å vokse seg sterk. Da har du bakeklar surdeig, eller ny "mor" deig som kan settes til oppbevaring. Om du kun "mater" deigen kan den settes rett i kjøleskap etter at du har kjørt den i kjøkkenmaskin.
Baking
Brød
ex.
x gr 1 kg mel
0,1 - 0,3 x gr 200 gr bakeklar surdeig
minst 1/2 x gr minst 500 gr vann
0.015 x gr 15 gr salt
Melsammensetingen kan varieres, men det ble anbefalt ca 20% grovt mel for å få luftig brød. Tilsett mer vann ved behov.
Mix sammen og la hvile i ca 2 timer. Form til brød og la heve i 4 timer til. (Alt i romtemperatur).
Stek på 150-170 gr, ca 1 time. Kan øke temperaturen mot slutten for å få mer gyllen farge og hardere skorpe. Eller 200 gr og kortere tid.
Pizzadeig
ex.
x gr 1 kg mel
0,01-0,05 x gr 10-50 gr bakeklar surdeig
minst 1/2 x gr 500-600 gr vann
0,02 x gr 20 gr salt
0,02 x gr olje 20 gr olje
Mix og la heve i minst 20 timer for å få luftig bunn (romtemp)
stek pizza på så høy temperatur du har i ovnen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar