Translate

27. apr. 2013

Kylling tikka masala



1 kyllingbryst a 350 gr

Yoghurt marinade:
1 ss korianderfrø
1/2 ss kardemomme grønn
litt kanelstang
hel svart pepper
5 nellikspiker
1 ss hel spisskummen
2-3 stk laurbærblad
2 ss klarnet smør
5 ss olivenolje
1 ss chilipulver
250 gr gresk youghert
litt bukkehornkløver

Peanøttsmør:
50gr cashewsnøtter

Masala saus:
1 ss korianderfrø
1 ss spisskummen
1 boks cherry tomater
1 dl vann
5 ss smør
1 ts chillipulver
1 store løk, finhakket
ingefær, fersk og finhakket
1 ss tomatpure
1 fedd hvitløk
1 ts Jalfrez eller garam masala krydder
litt bukkehornkløver/ fenugreek
1 ts gurkemeie, eller safran

Siste fase:
50 gr gresk yoghurt
2 små bokser kokosmelk
2ss Peanøttsmør
Salt
6 vårløk
1/2 rød chili
Litt sitronsaft

Ha alt det tørre krydder i en morter og knus, bland inn med yougherten.

Del kyllingbrystet i store biter og ha oppi marinaden, La stå i 4-5 timer, evt natten over.

Peanuttsmør
Kjør cashewnøttene i en liten food processor, tilsett gjerne 1 ss smeltet smør, kjør til peanøttsmør. Legg over i en skål, klar til retten skal serveres.

Masala sausen
Smelt klarnet smør i en varm panne og tilsett chilipulveret, fres i 2-3 minutter. Sett ned varmen og tilsett løk, hvitløk, ingefær og salt og kok i 10 minutter til løken er myk, men ikke brun. Sett opp varmen og fres til løken er blitt gyllen og fin i fargen. Tilsett tomatpure og fres i 2 minutter, så tilsettes tomatsausen. La det koke videre i cirka 10 minutter. Sett ned varmen og tilsett Jalfrezi/garam masala, bukkehornkløver, gurkemeie eller safran og salt, la dette surre i 5 minutter.

Ta kyllingen ut av marinaden. Varm en stekepanne og fres kyllingen så den blir brun på alle sider.

Hakk vårløk i 1 cm store biter. Hakk chili og stek den sammen med vårløken i en panne med salt og pepper.

Varm opp masala sausen i en stor gryte, tilsett yoghurt og kokosmelk.  Tilsett kyllingen og varm forsiktig opp. Bland inn 2ss peanøttsmør. Smak til med salt og gjerne litt sitronsaft.



Server sammen med ris, strø over stekt vårløk og ha nystekt nanbrød med myntesaus.

Tok utgangspunkt i Hellstrøm sin oppskrift.

23. apr. 2013

Indiske fiskepinner

Servert sammen med gulrot-slaw. Oppskrift
Oppskrift på fiskepinner.

Gulrot-slaw

3 gulrøtter
1 ss sennep
4 ss olivenolje
Gressløk
1/2 ss rødvinseddik
Skall fra en appelsin
Salt og pepper

Rasp gulrøttene. Bland sammen dressingen. Smak til med salt og pepper.


19. apr. 2013

Kyllingburger

Til to personer

2-3 kyllingbryst (evt ferdig kyllingkjøttdeig)
1/2 ss sennep
1 ts paprikapulver
litt tabasco
4-5 skiver chorizo, finhakket
1 egg
salt og pepper
Griljermel

Start med å kjøre kyllingbrystene i kjøttkvernen.

Tilsett resten av ingrediensene og bland til en god farse.

Form 3-4 burgere og dekk dem til med grilljermel.

Stek på sterk varme 1-2 min på hver side. Skeu ned varmen og stek dem videre 1-2 min på hver side.

Server med mystekte burgerbrød, salat, løk, og en god hamburgerdressing.

16. apr. 2013

Fiskesuppe alla Trine


Til ca 4 porsjoner  trenger du omtrent:

1 løk, finhakket
Litt hvitvinseddik
1 dl kremfløte
50 gram smør
400 gram assortert fisk, torsk, laks i terninger ca 2 x 2 cm
150 gram rensede reker
1 gulrot, i staver
1 fennikel, i strimler
1 liten bit sellerirot, i staver
1 chili
1 fedd hvitløk
7 dl god fiskekraft
2 ss hakket frisk basilikum
salt og nykvernet hvit pepper


Surr løken et par minutter i litt smør, til den blir blank og myk.

Skjær opp grønnsakene som angitt ovenfor, slik at du har alt klart. Ha grønnsakene og fiskekraften over i hvitvinsgryta. Kok opp og la koke til grønnsakene er nesten møre. Det tar bare noen minutter.

I en liten kjele gir du fløten et forsiktig oppkok og rører deretter inn smøret (skal ikke koke). Rør fløtesmøret i grønnsaksgryta og tilsett deretter fiskebitene. Synes du suppen er litt tynn kan du eventuelt jevne den med litt maisenna før du tilsetter fisken.

La suppen trekke til fisk og grønnsaker er ferdige, etter ca 3 minutter. Tilsett reker og finhakkede urter mot slutten av trekketiden. Smak til med salt og nykvernet pepper.

Serveres med godt brød til.

Retten er hentet hos Trines matblogg.


13. apr. 2013

Tapas med supersaftige kyllingvinger

Oppskrift på kyllingvingene alla Viestad på klikk.no


100 g mild honning
2 ss worchestershiresaus
2 ss soyasaus
1 ss dijonsennep
2 ss eple eller rødvinseddik
5 dæsj tabasco


Varm stekeovnen til 250 grader eller mer.

Gni kyllinvingene inn med olje, godt med salt og litt pepper. Legg dem så i en ildfast form.

Stek de i ti minutter.

Rør sammen marinaden og bland med kyllingvingene.

Stek videre på 200 grader i 15 minutter eller til de er ferdig.

For et ekstra saftig resultat kan du glassere kyllingvingene hvert femte minutt - det gjøres ved å bruke en skje til å helle marinaden over kyllingvingene

Saltbakte poteter



8 små poteter m skall
grovt havsalt


Dekk bunnen (+ litt til) i en ildfast form med havsalt, og legg potetene ned i saltet, topp deretter med salt til du dekker potetene.

Sett formen i ovnen på 200 grader, evnt på varmluft 175 grader. La stå i 45- 60 minutter. 

Ta potetene ut og server. 

Når saltet er avkjølt tømmer du det i en boks med lokk, sånn at du kan bruke det igjen en annen gang!



8. apr. 2013

Deilig tilbehør


3 tomater, i små terninger
1/2 chili
2 fedd hvitløk, finhakket
2 sjalottløk, finhakket
1 bunt vårløk
1 ts limesaft
Olivenolje
Salt og pepper

Skjær vårløk i biter på skrå. Varm litt olivenolje i en kjele og fres vårløken. Tilsett tomat, hvitløk og chili, salt og pepper, litt olivenolje og lime saft.

Passer godt til både fisk, kylling og grillmat.

Oppskriften er basert på en fra Hellstrøm inviterer.

Laks alla Hellstrøm


2 personer 

2 dl ris
4 dl vann

1 salma laks, ca 300-400 gram (evt laksefilet)
3 tomater, i små terninger
1/2 chili
2 fedd hvitløk, finhakket
2 sjalottløk, finhakket
1 bunt vårløk
1 ts limesaft
Olivenolje
Maldonsalt
Pepper


Skyll risen i kaldt vann og la den stå i vann så stivelsen trekker ut, kok opp lettsaltet vann i en gryte. Når vannet koker has risen oppi. La det småputre i ca 20 min.

Skjær vårløk i biter på skrå. Varm litt olivenolje i en kjele og fres vårløken. Tilsett tomat, hvitløk og chili, salt og pepper, litt olivenolje og lime saft.

Skjær laksen i fire like store stykker. Sett kniven deretter inn på siden av laksefiletene og kutt nesten helt igjennom. Brett filetene ut som ”butterflies”, og bank dem lett med kniven til 1 cm tykke stykker.

Stek laksen i litt olivenolje og smør i en varm panne i ca 2 min på hver side. 
Fordel tomatblandingen over helt tilslutt og server ris til. 

Oppskriften er basert på en fra Hellstrøm inviterer.

7. apr. 2013

Terteskjell alla Hellstrøm


4 plater frossen butterdeig
1 egg
200 gr spinat
3-4 kamskjell
100 gr breiflabb eller steinbit
150 gr reker
1 pk asparges topper
1 fennikel
Smør
Salt og pepper


Saus
2 ss olivenolje
3 sjalottløk
1/2 dl appelsinjuice (hadde juice, eddik, og vann istedenfor 1 dl hvitvin)

1/2 dl vann
1 ss hvitvinseddik
2 ss kremfløte
2 ss creme fraiche
Saften av en sitron
gressløk



Legg to butterdeigsplater oppå hverandre og kjevle de sammen. Kjevle så ut til cirka 4mm tykk. Lag en avstøpning av et kamskjell, eller form det selv. Pensle med eggeplomme og lag mønster med en kniv. Stek tertene ved 180-200 grader i cirka 12-15 minutter.

Plukk og vask spinatbladene i kaldt vann. Kok i rikelig saltet vann i cirka 2 minutter og avkjøl i isvann. La spinaten renne av. Rett før servering smørdampes spinaten sammen med litt hakket hvitløk, smak til med salt og pepper.

Finhakk sjalottløken og fres den forsiktig i olje. Tilsett hvitvin (juice,eddik, vann) og la det koke inn. Tilsett kremfløte og creme fraiche og la dette koke inn. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Hold det varmt.

Skjær fisk og kamskjell i biter, legg på en tallerken og hell over litt olivenolje salt og pepper.

Kok opp lettsaltet vann og kok asparges toppene i et par minutter. Del opp fennikel i små biter og fres det i en panne med litt olivenolje, salt og pepper.

Varm litt olivenolje i en panne og fres kamskjell,breiflabb, og  reker. Hummer tilslutt.

Hakk litt gressløk og tilsett i sausen, skjær noe av gressløken i 5cm lange staver til pynt.

Skjær toppen av terteskjellene før servering.

Legg spinat i bunnen av skjellet, så fisk, kamskjell og fennikel. Tilslutt reker og asparges. Hell over varm saus, og pynt med gressløk. Legg tilslutt lokket på og server.


Oppskriften kommer fra Hellstrøm inviterer.



3. apr. 2013

Grønnsakssuppe


4 porsjoner

2-3 løk
2 gulerøtter
1/2 kålhode
1 stangselleri
1/2 fennikel
1 grønn paprika
1 chili
2 fedd hvitløk
1/2 boks tomatpure
1 boks Campells kyllingsuppe
1 buljongterning
1 ss HP saus

Hakk alle grønnsakene og ha de i en gryte, dekk så vidt med vann. Tilsett resten av ingrediensene.
La det koke i en time. Smak til med salt og pepper.